Essen

Essenhout is een erg sterke en ook wel taaie houtsoort. Essenhout ziet er wit tot geelachtig uit, waarbij er niet heel goed een verschil is te zien tussen het kernhout en het spinthout. Met het spinthout wordt de buitenste ring bedoeld van de boom, na de schors, de bast en het cambium.

Voornamelijk het kernhout wordt gebruikt voor enkele decoratieve toepassingen. Daarnaast wordt er ook vaak gesproken over olijfessen. Het verschil is dat olijfessen van een oudere boom afkomstig is. Het spinthout laat nog weleens een verkleuring achter op de groeikringen. Dit ziet eruit als een vlamtekening en vormt daardoor een bijzonder effect. Door dit effect is deze houtsoort erg gewild voor vloeren, trappen, maar ook voor meubels.

Essenhout is een fijne houtsoort om mee te werken, doordat het sterk is maar ook zeker buigzaam. Deze buigzaamheid komt doordat essenhout een vaak perfect rechte draad heeft. Met een rechte draad wordt de interne richting bedoeld van het hout.

Kenmerken van Essenhout

  • De draad van Essenhout is veelal recht. In sommige gevallen is de draad golvend.
  • De nerf van het Essenhout is grof.
  • Essenhout droogt matig snel. Essenhout kan aan de lucht worden gedroogd, alleen is het wel belangrijk dat er geen water komt te staan in de holling van het hout. Daardoor verliest het hout de kleur.
  • Deze houtsoort is goed bewerkbaar.
  • Als er wordt gewerkt met spijkers en schroeven, dan is dit goed te doen. Bij grotere massa’s is het wel aan te raden om voor te boren.
  • Lijmen en buigen kan erg goed met Essenhout.
Essenhouten vloer

Andere houtsoorten

Luxoket is gespecialiseerd in veel verschillende soorten houten vloeren. Daarom is ons assortiment erg groot en kunnen wij een vloer volledig naar jouw wensen en smaak realiseren. Hieronder vind je verschillende veelgebruikte houtsoorten.

Neem vooral even een kijkje en misschien zit jouw droomvloer er wel tussen!

Europees eikenhouten vloerHout soorten

Europees Eiken

Er zijn meerdere Eikenhoutsoorten. Zo behoren tot de bekendste handelsgroepen eikenhout: Amerikaans wit eiken, Amerikaans…
Sven
februari 5, 2021
Teak houtenvloerHout soorten

Teak

Teakhout groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië. Teakhout heeft van zichzelf een vette laag. Dit komt doordat…
Sven
februari 5, 2021
Jatoba hout vloerHout soorten

Jatoba

Jatoba is een houtsoort die uit Zuid- en Midden-Amerika komt. Jatoba heeft een rood nadonkerend…
Sven
februari 5, 2021
Kambele Iroko houten vloerHout soorten

Kambala/Iroko

Kambala/Iroko is een sterke en duurzame houtsoort. Daardoor is deze houtsoort te gebruiken voor erg…
Sven
februari 5, 2021
Maple houten vloerHout soorten

Maple

Maple komt uit Noord-Amerika en Europa. Door de crèmekleur wordt deze houtsoort veel gebruikt in…
Sven
februari 5, 2021
Essenhouten vloerHout soorten

Essen

Essenhout is een erg sterke en ook wel taaie houtsoort. Essenhout ziet er wit tot…
Sven
februari 5, 2021

Met liefde voor het vak

Met liefde voor het vak realiseren wij op een traditionele wijze jouw droomvloer of droomtrap snel, zorgvuldig en met passie. Wij werken met echt hout, wat erg duurzaam is en zorgt voor een warme uitstraling en een uniek karakter.
Je kunt bij ons ook terecht voor het omlijsten van je vloer met een mooie band of bies of misschien wil je wel een prachtige ster of bedrijfslogo in je vloer verwerkt hebben. Wij zijn van alle markten thuis en hopen zo jouw droomvloer te realiseren.

Wij realiseren graag jouw droomvloer

Wil je een vrijblijvende offerte aanvragen? Luxoket neemt graag je wensen met je door en komt met een offerte op maat voor jouw droomvloer.

OFFERTE AANVRAGEN